Den politiska ineffektivitetens skugga

Jag funderade om man kunde skriva en sån här rubrik. Men jag gjorde det ändå. Jag tänker fortfarande på världspolitiken och framför allt Libyen, men tankarna går även till Bahrain, Jemen och andra länder överallt på klotet där det råder en felaktig maktbalans: Fel personer vid makten!

Här ser vi snart framför oss en möjlig massaker på folket i Benghazi, Libyen, samt antagligen på fler ställen i samma land. Diktatorn – han den galne ni vet – skyr inga medel och är kapabel till vad som helst. Men ingen gör något. Politikerna runtomkring, i Sverige, i övriga världen vågar inte handla och i stället använder man sig av retorik som säger att vi kan minsann inte göra så mycket här nu därför att det skulle vara fel på ett eller annat sätt.

Och jag tycker att felet redan har varit för länge – att man inte gör något alls. Jag är ju inte politker och därför vågar jag säga sånt högt. För den som vill läsa/lyssna. Skuggan av ineffektiviteten kommer att falla tungt över det politiska landskapet när det som inte skulle få hända redan har hänt. Som så ofta – det är lättare att ställa en galning inför rätta när illgärningarna blivit så många och tydliga och hans makt redan är slut än att försöka göra något medan ännu finns tid för dem som kommer att drabbas.

Kommer det här att bli ännu en i raden av historiska händelser som kan radas upp i en lång mening med många kommatecken – och där eftervärldens dom kommer att falla hårt mot dem som bär ansvaret.

Palme på Youtube kan få säga resten

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.