Den ensamma döden och de förlorade pengarna

Hörde ett reportage i P1 på morgonen. En norsk sjuksköterska talade om hur besparingarna inom vården i Norge lett till att allt fler dör ensamma på sjukhus. När inte anhöriga kan vara nära finns det inte utrymme för personalen att vaka över de döende. Fast de vill göra det räcker inte tiden och de ansvariga verkar inte vilja ta kostnaden.

Det låter som det lika gärna kunde vara i Sverige. Vad gjorde vårdapparaten utan de anhörigas stöd? Visst är det självklart för nästan alla nära anhöriga att vaka över en sjuk och döende mamma eller make. Men berättelsen från Norge fick mig att tänka att jag undrar när det kommer att hända något nytt positivt i vår syn på vad vården får kosta. Som det är nu jagar man bara pengar.

Jagar pengar gör visst också friskolorna. I samma veva berättades det om hur mycket pengar de stora friskolornas ägare fört utomlands under 2010. Det var inga astronomiska summor, men all inkomst för skolorna kommer via skattemedel. När sådana förs över till skatteparadis för att göda de redan rika ägarna blir jag bekymrad och arg. Som många andra, tror jag. Det är inte fel att tjäna pengar. Men det finns sammanhang i samhället som är gemensamma, något som vi behöver bestämma oss tillsammans för. En sådan sak är skolan, en annan vården. Vem som helst, med goda avsikter och god kompetens kan bedriva både vård och skola. Det privata är jag inte emot. Men ANSVARET är alltid vårt gemensamma.

Så när några skor sig på det gemensammas bekostnad blir det fel. Och vi som gemensamt har ansvaret – genom våra politiker exempelvis – måste tala om för dem hur vi vill att det ska vara framöver. Tystnaden är där inget gott tecken.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

2 reaktioner till “Den ensamma döden och de förlorade pengarna”

 1. Peter: Tack för dina synpunkter. Det är kul att någon skriver kommentar. Kanske kommenterar jag det inte. Jag ser att det finns något gemensamt i det du och jag skriver. Du är nog lite mer rakt på än jag. Men var och en måste vara sig själv. Ha en bra dag!

 2. Visst du har alldeles rätt. Det allmänna ska drivas av våra gemensamma skattepengar. Problemet är ju att de flesta partier utom V och MP förordar upphandlingar enligt LOF och med att vurma för konkurrensutsättning av den offentliga omsorgen. OMSORG= skola, vård, sjukvård m.m. Konsekvent är man dock inte då man har fredat LKAB, Systembolaget, Försvaret, Domstolsväsende, Polis, kyrkoförvaltningar, samt Kungahuset. Vissa saker kan man alltså ej lägga ut på LOF. Man kan se en klar vridning till de mjuka ”kvinnliga områdena” vård omsorg skola och apotek. Givetvis ska vi ha ett samhälle som tar hand om oss få vi är nyfödda och lotsa och alla framåt åtminstone fram till gymnasievalet, och sen fortsätta när vi blir gamla och skröpliga. Tiden där i mellan är som jag ser det en individfråga. Men som det nu är så tummar man på kvalitet i början av livet och i slutet av livet.

  Ganska logiskt då dessa grupper är rätt svaga. Polisen är kanske den sista tunga ”Stalinist-organisationen” i landet som arbetar kontra-kundmässigt. Man har satsat otroliga resurser och är numera 25000 personer varav häften i blåställ.

  Känner vi oss tryggare eller är det färre brott? Finns det många blåställ ute fre-lördag kväll och natt. Nope. Men lön har de skrikigt upp till i snitt 29000:- i månaden. De vill ju givetvis jobba dagtid mån-fredag.

  Blir du åtalad i något dröjer det 2 år innan rättegång faller. Skolan är en djungel med olika företag och utbildningar som gör att ingen unge längre vet var de ska plugga. Lärarna tjänar 22400:- efter 4 års studier på fil.mag nivå.

  Vi kan sänka restaurangmoms till en kostnad av 5 miljarder som garanterat ej kommer kund till godo utan stoppas i egen ficka. Vem protesterar??? Det blir mycket omsorg för 5 miljarder. ( försvaret kostar ca 50 miljarder)

  Listan kan göras lång. Men min övertygelse är att vi ska ha en stark gemensam sektor som med människokärlek, värme, empati och med resurser kan hjälpa oss då vi är svaga, unga, gamla eller faller.

  Sådana som du och jag vi kan hantera kriser förhoppningsvis. Och de som kan ska givetvis hjälpa de som inte kan.

  Vi måste skapa ett samhälle som har en korrekt affärsidé. Idag är Sossar och Moderater same same. Sossarna var med och kommunaliserade skolan. Lade grunden för friskolor.

  Fortsätt gärna med ditt bloggande. Det är bra med öppna tankar. Givetvis extra intressant från en ”Guds man” att läsa för oss allmoge.

  God fortsättning.

  PT

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.