Dags för uppgradering av uppståndelsen

Konstig rubrik, kanske. Men visst är det väl så att varje påsk så kan vi ta tillfället i akt och ”uppgradera” vår kunskap om och relation till honom som står för uppståndelsen – både hans egen och vår kommande.

Men vi väljer förstås fritt. Vi som är vana vid att fira påsk i kyrkan kanske förväntar oss att det ska vara som det alltid har varit, trots att vi vet att det inte finns något sånt som alltid. Rätt psalmer, rätt liturgi och allt på rätt plats så blir det väl rätt påsk också? Kanske det. Men kanske vi ska tillägga rätt förväntan? Förväntan på att det som Jesus gjort för oss och som vi firar i påsk inte bara blir ett minne eller en teori som vi slipar på varje påsk. Att veta och känna att det här är på riktigt och det gäller mig!

Glad uppståndelse! Det önskar jag att påsken ska bli ett vittnesbörd om. Och att allt, också det tunga och dystra som finns i Långfredagens firande av Jesu död (obs ordet ”firande” i sammanhanget) är nödvändiga och viktiga ingredienser i påskens glädje. Det blir ingen uppståndelse utan död! Från död till liv!

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.