Då smälter det frusna

Eller så skulle rubriken kanske kunna vara: Ordet som smälter det frusna. Det kan man ju fundera över…

Just nu är det frost, det är vinter och kanske kan en och annan längta efter våren. Då smälter det frusna bort, och vattnet som legat som is över nejden finner sin väg genom jordytan och börjar vattna jorden, få den att grönska och bära frukt, och ger säd att så och bröd att äta…

Så står det i den kommande söndagens Jesajatext. Men det frusna vattnet som smälter och sen ger denna enorma förvandling är en bild för Guds ord och hans planer. Det kan se hopplöst och genomfruset ut, men nere i marken väntar fröna på våren. Och livet.

När Jesus ger en liknande bild börjar han i den rikliga sådden som sås ut över jorden. Men sen händer det något. Säden blir uppäten, eller så vissnar plantorna bort, blir offer för alla ogräs. Eller, kanske också blir det som det var tänkt – en stor skörd.

Sådana bilder är inte alltid självklara. Men Jesus gav en tolkning av sin bild – och den handlar om hur Guds ord är som ett utsäde som kommer till oss människor – och möter olika typer av möjlig utveckling. Allt detta är ju möjligt – från otro, prövningar eller livets bekymmer som dödar tron, men också det som bär frukt och förvandlar livet.

Aposteln Paulus är säker på sin sak: Tron på Jesus Kristus som är en kraft i varje människas liv som tror på honom, är en dårskap för sådana som inte tror. Korset ”makes no sense” skulle kanske de gamle grekerna sagt om de kunnat engelska. Men kyrkan har alltid vetat om stötestenen, Jesus och korset och uppståndelsen – men alltid hållit fast vid tron på den. Det ORDET lever. 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.