Bygga system eller bygga upp människor?

Idag bygger man system överallt. Datasystem, organisationssystem, politiska system. Kanske, bortsett från datasystemen, har vi alltid gjort så. Men när det blir för mycket blir det fel.

Jag tror ibland (men allt mer sällan) att det går att bygga goda system för att hjälpa Svenska Kyrkan att vara Kyrka (med stort K) och inte bara bli en organisation. Men idag är systemen så många och de korsar varandra huller om buller så snart vet ingen vilka trådar man ska dra i för att komma vidare. Det blir lika gärna en enda härva som bara går att lösa på ett gordiskt sätt. Och hur roligt är det?

Men tänk om vi i stället försökte ägna oss åt att bygga upp människor? Om jag inte missförstått Jesus var det precis så han gjorde. Och så han ville att hans lärjungar skulle fortsätta med. Bygga med tro och Guds helige Ande. Bygga relationer och sammanhang där människors liv kan utvecklas tillsammans.

Men visst, det lär bli jobbigt det också. För i denna datorbaserade värld är det ju mycket enklare att sitta bakom en skärm och skräddarsy system än att möta människor.

Den sistnämnda kommentaren drabbar förstås också mig som nu sitter framför en dator och skriver dessa rader. Men inte ska jag sparka ut de möjligheter som finns? Bara påtala att med system och datorer bygger man inte relationer.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.