Broder Enzo

Broder Enzo Bianchi, prior vid det katolskt-ekumeniska klostret Monastero di Bose i Norra Italien har besökt Linköpings stift och ekumeniska präst- och pastorsdagar i Bjärka-Säby och Vårdnäs. Jag vill bara göra lite reklam för honom och hans kloster.

Broder Enzo är inte präst. Han kan alltså inte kallas ”fader” – vilket känns bra. Han talar dock som en sådan – om Bibel, andlighet, tjänst i Guds rike på ett sätt som överträffar de flesta. Och ett besök i klostret i Bose är en upplevelse utöver det vanliga.

Bilden av ett kloster är säkert olika beroende på vilken förförståelse man har. Men en av det är ofta att munkar har ett kloster för sig och nunnor (om det finns både manliga och kvinnliga ”grenar”) för sig. Men det är då två kloster, inte ett. Men inte i Bose. Det är ETT kloster med både män och kvinnor, både katoliker och protestanter, med en gästfrihet utöver det vanliga.

Och brodern, Enzo, han som satt i gång det hela har jag äntligen fått höra. Det berörde och gav mer än jag kan förklara. Och jag gör inte några försök.

Åk gärna till Bose för att få se hur ett kristet liv kan leva och växa. Klostermiljön ger mer än vad du tror att det skulle kunna göra.

adress: http://www.monasterodibose.it

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.