Bröd åt folken

Mitt i fastan handlar söndagen om bröd! Det berättas bland annat om hur Jesus mättar flera tusen med hjälp av några bröd och ett par fiskar. Ett stort under – bröd åt folket, som annars hade fått stå utan mat den dagen.

Stora under behövs fortfarande! Att vara hungrig en dag kan de flesta klara. Men många är utan mat och hungrar mest varje dag. Svälten och hungern finns över hela jorden och det är fler som är hungriga än de som får för mycket.

Bröd åt folken – inte bara åt folket! Jesus lär oss något väsentligt i det han gör. Han ser människornas tillfälliga nöd och avhjälper den. Vill vi följa honom ligger det en utmaning för oss att också vilja det han vill. Att människor hungrar och törstar efter både mat och rättvisa är inget vi får glömma bort eller tro att det är någon annans bord.

När våra bord dignar av mat och våra soptunnor fylls av matrester kanske vi kan påminna oss om alla dem som ingen mat har. Och inse att en del av nutidens möjliga brödunder hör ihop med oss själva och vad vi gör av våra resurser.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.