Bönens möjlighet och kraft

I varje människa finns det en längtan efter något mer än det som vi kan se närmast oss. Bön är ett uttryck för denna längtan, som vi inte har hittat på själva utan har fått som en gåva av Gud.
När Jesus talar om bön är han ofta mycket konkret. Han berättar i bilder om vanliga människors typiska eller särskilda bekymmer. Som om änkan som tjatade på domaren för att få ut sin rätt. Och trots att domaren inte brydde sig om någon mer än sig själv fick änkan som hon ville till slut – för att domaren ville slippa tjatet!
Ibland tror vi att bön mest handlar om vackra ord som vi använder när vi talar med Gud om våra bekymmer och önskemål. Och vacker får bönen också vara. Men det är inte orden som bevisar bönens djup utan människans inre vänt mot Gud. Gud ”förmår göra långt mer än vi kan begära eller tänka..” skriver Paulus. Därför kan vi i vår bön också våga överlämna bönen åt Gud – och hans vilja för oss.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.