Bland änglar och demoner

Bland änglar och demoner rör vi oss på Mikaelidagen. Änglarna är himmelska väsen som står i Guds tjänst. Demonerna, de onda änglarna är de som avfallit, som gått över till den onda sidan.

Mikaelidagen är en söndag som berättar om änglarna som våra himmelska beskyddare, men också som kämpar och har kämpat från tidernas begynnelse mot all ondska. Kampen finns överallt. Och den pågår ända in i vårt innersta väsen. För möjligheten att göra ont eller göra gott står vi alltid inför. Och alla vet att vi inte alltid väljer rätt.

Den stora himmelska striden leds av ängeln Mikael och segern vinns först när Jesus Kristus dött och uppstått från de döda. Utan Jesus blir ingen seger vunnen. Inte heller för oss i våra liv i kampen mot ondska, synd och annat elände.

Varför behöver vi den seger som Jesus vunnit åt oss? I Daniels bok står det: ”Jag har befunnits oskyldig inför Gud”. Just det handlar det om. Att bli befriad från synden, skulden och delaktigheten i ondskan – det gör Jesus med oss.

Och änglarna sjunger i himlen tillsammans med oss i glädje över segern. Och glada måste vi också få vara, trots att vi kan se att världen och vi själva ännu inte blivit av med ondskans härjningar. Men att ge upp kampen, det gör vi inte!

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.