Bereden väg för Herran!

Bereden väg för Herran! Somliga gamla uttryck byter vi inte så lätt ut! Så är också Första Advent och hela adventstiden en sådan tid på året då det råder febril aktivitet i olika typer av traditioner.

Vad är det för traditioner? Det är folkets traditioner, hemmets traditioner, skolans traditioner, företagens traditioner och kyrkans traditioner. Överallt är det något som måst göras på samma sätt som ”alla” andra år. ”Same procedure as every year, James” som ett gammalt populärt TV-program på nyårsafton uttrycker det.

Men våra traditioner, hur de än har utvecklats, har en stark och viktig grund i kyrkans firande av första Advent och hela adventstidens förberedelser, förväntan på att få fira jul, frälsarens födelse. Allt syftar till förberedelse – att bereda väg för det viktigaste i våra liv.

Mycket av det ytliga är som fernissa, ett lager utanpå. Men i vår mörka årstid behöver vi mycket av det, av ljus och fest och glädje. Samt en förberedelse som också går på djupet så att det är något kvar när allt det glättiga gjort sitt.

Bereden väg för Herran! På söndag sjunger vi det överallt i Sveriges kyrkor! Och någonstans blir det också en ny början, på ett nytt kyrkoår men också som en del i en ny tideräkning. Så är det alltid, också när vi inte upptäcker det.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.