Att se ljuset

Att se ljuset från solen lysa över kyligt Östergötland är en påminnelse om att det fortfarande finns liv trots bitande kyla just nu. Att se ljuset handlar bland annat kommande söndag om.

Söndagen kallas Kyndelsmässodagen. Ljuset som tänds är det ljus som kom in i världen och som är Jesus Kristus. Den gamle mannen Symeon och den åldriga kvinnan Hanna mötte det lilla barnet Jesus i Jerusalems tempel.

Men de såg inte bara ett barn. De såg i honom ljuset från Gud, ”ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna”, som Symeon sjöng i sin glädje.

Det kan vara svårt att se ljuset i en mörk värld. Ibland är också vi människor i vägen för varandra så vi hindrar andra att se ljuset. Men människor som lever nära ljuset, visar också andra vägen.

Johannes skriver att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. Kyndelsmässodagen berättar hur detta Guds ljus tar plats i världen, mitt ibland oss, och visar oss vägen till Gud. Ljusets namn blir därför Jesus Kristus.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.