Arbete och ledighet

Du kanske tycker att rubriken ”Arbete och ledighet” är lite konstig. Borde det inte stå ett ”eller” mellan de två storheterna – arbetet och ledigheten? Men då skulle det bara bädda för ett motsatsförhållande som så många ändå upplever  som besvärligt, även jag.

Just nu är jag ledig. Tredje dagen i följd och en kvar. Det är skönt att vara ledig. Ledig betyder ledig från arbetet. Inte nödvändigtvis lat eller overksam. För overksamhet har jag svårt för. Men jag tycker om att vara ledig. Det finns ju alltid något som behöver göras hemma, men eftersom jag är ledig har jag hela dagen på att göra det i stället för de dagar jag arbetar och måste hinna en massa även efter arbetet. Ja, som alla andra, jag vet. Det är inget som särskilt urskiljer mig från andra vad gäller det.

På måndag börjar arbetet igen. Det kommer att kännas rätt skönt. Det finns saker att göra som jag vill göra, saker som behöver göras vare sig jag vill eller inte och det är skönt att få ägna sig åt annat än allt det som kräver uppmärksamhet här hemma. Så blir arbetet inte bara ett sätt att ha något att göra eller för att dra in lönen (som så väl behövs) utan också en viktig del av livet utanför det som kallas hemma. Men det är inte arbetet som definierar vem jag är. Det är något annat. Och inte ids jag skriva om det, jag är ju trots allt ledig.

Men att jag skriver just nu är för att jag börjar längta efter att ha mer att göra, både hemma och i arbetet. Hemma har det varit väldigt mycket köksrenovering under vintern och den är nästan färdig. Nu vill jag mest bara arbeta – och vara ledig däremellan. När det fungerar som bäst är det två sidor av samma sak; livet som det ter sig när jag är hemma och det som kallas arbetslivet. Har jag inte något att göra på arbetet blir det också oerhört trist i längden. Så jag hoppas det blir mer – och mer spännande framöver.

Det är ett tag sen jag skrev här, mestadels kollar jag bara upp att det finns något gammalt, som gamla predikningar under kyrkoåret, som du då kan hitta och läsa. Och det gör det mer och mer. Det är jag lite stolt över, oavsett kvaliteten. Men jag har inte bestämt mig för om jag vill skriva så mycket annat för tillfället. Men ha en fin vår – för den kommer närmare varje dag nu. Om en månad har vi redan hunnit fira påsk…

blommornaturW010

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.