Annandag påsk

Annandag påsk. Föreställ dig en samling människor som står i ditt vardagsrum och pratar med varandra. Pratar, förresten, de pratar i mun på varandra. Alla vill komma till tals samtidigt. För alla har något att berätta som vill ut, och ingen begriper ändå fullt ut vad som är på gång. Och så står HAN, Jesus plötsligt där mitt i högen!

Vi har precis firat påsknatt och påskdag med stor glädje. Jesus är uppstånden! Det har vi lärt oss att vi ska säga därför att det har Kyrkan fått göra i två tusen år för att stava på det under som är uppståndelsen.

Fast egentligen är vår tro minst lika svag som lärjungarnas var där det första dygnet. Hur ska vi egentligen kunna tro på det som sägs; att han som var död inte längre är död utan lever? Det är bara att se på lärjungarnas förvirrade tillstånd. De har inte ens hunnit sörja klart när det upptäckts att graven är tom och Jesus går omkring och talar med dem som om ingenting hänt.

Det är därför som Jesu ord till lärjungarna idag är viktiga för oss att ta vara på. Han säger: ”Frid över er!” Precis som han sagt före sitt lidande; ”min frid ger jag er”.

Den frid/fred som Jesus ger, vad är det för något? Om den säger Paulus: ”Guds frid, som är mera värd än allt vi tänker, (skall) ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus.” (Fil 4:7)

Ibland är våra liv sådana att också vår tro blir som en bräcklig tråd, så svag att vi inte vet om vi vågar lita på hållbarheten. Att ta emot den frid som Jesus ger är att veta att även den bräckligaste tråden i vår tro är större än allt vi kan tro eller tänka därför att det är den tråd som är genomsyrad av Guds liv och Kristi uppståndelse.

Vad kan det vara för en sorts tråd? För mig blir svaret dopet. Det är den frid som övergår allt mitt förstånd, precis som uppståndelsen, precis som hela Guds oändliga kärlek som trots min ofullkomlighet ändå finns att ta emot, alltid!

Ta emot Guds frid! Låt den fylla ditt liv av allt det som bara Gud kan ge. För du behöver det för nästa del, för hela livet.

Jesus säger ju mer: Han undervisar. ”Detta är vad jag sade till er när jag ännu var hos er, att allt måste uppfyllas som står skrivet om mig i Moses lag, hos profeterna och i psalmerna.”

”Detta är alltså vad skriften säger: Messias skall lida och uppstå från de döda på tredje dagen..”

I den undervisning som Jesus ger lärjungarna finns allt med! Han börjar med att få dem att förstå att allt som hänt har varit ett led i att uppfylla alla skriftens löften. Vad de än hade förstått så långt så gav han dem nu ett förtydligande: Det är bara genom att dö som han kunde uppstå! Och både hans död och hans uppståndelse ingår i Guds plan för hela mänskligheten.

Instängda i ett rum tillsammans med Jesus får nu lärjungarna insyn i allt det som varit Guds plan genom hela historien. Jesus gav dem nyckel till att förstå skrifterna. Den nyckeln är han själv. Men uppdraget är inte att förvara den väl så ingen kommer åt hemligheten.

Messias skall lida och uppstå från de döda på tredje dagen, och syndernas förlåtelse genom omvändelse skall förkunnas i hans namn för alla folk…”Ni skall vittna om allt detta…”
Syndernas förlåtelse genom omvändelse skall förkunnas i hans namn för alla folk!

Den frid som Jesus gav sina lärjungar vill han att de/vi för vidare. Budskapet om Jesus, hans lidande och död, hans uppståndelse från de döda är inte bara ett budskap som berättar en historia utan framför allt ett budskap om liv. Liv från Gud till dig och mig, till varenda en av jordens alla människor. Så stor är den plan, den vilja som Gud har för oss, att han vill dra alla till sig genom Jesus Kristus.

Så när vi börjar slå oss till ro med att det är härligt att tro på Jesus och leva i hans frid – så kom ihåg att han aldrig någonsin sagt något om att det skulle vara enkelt att följa honom. Det är ett uppdrag som gäller hela världen, också alla dem som inte vill ha med honom att göra.

Jesus lever! Han har uppstått från de döda!

Han ger oss sin frid – och i det ingår att gå den väg som han gått; genom dopet blir vi döpta både till hans död och till hans uppståndelse.

Budskapet om syndernas förlåtelse i Jesu namn gäller hela världen – det är vårt uppdrag att leva det och förkunna det. För så älskade Gud världen, att han gav den sin egen son för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv…

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.