Älskad och utvald

Den stolte fadern ropar ut sin lycka över sonen! Alla vi som är fäder och har söner eller döttrar känner igen detta! Fattar ni inte, hela världen, hur just stort det är att ha ett barn? Och det är det finaste i hela världen!

Nej, det här var inte en så from utläggning av Matteus 3:13-17, och den är inte menad att vara varken det eller utförlig. Det är bara en liten bild! Men visst tycker jag att Gud Fader själv verkar vara bra malligt glad den där dagen då Jesus stiger upp ur floden Jordan efter att ha blivit döpt av Johannes döparen. Så glad att han måste göra något han sällan gör – tala högt från himlen och skicka sin Ande över Jesus (i form av en duva).

Jesus är älskad och utvald – älskad av Fadern över allting, utvald att leva tillsammans som människa bland människor. Allt för att Gud vill berätta för varje människa detta: ”Du är älskad och utvald, du också!”

Och vill vi läsa mer fantastiska ord kan vi gå till profeten Jesaja och kapitel 42, exempelvis verserna 1-7. Allt detta och mer därtill finns under Första Söndagen efter Trettondedag jul. I år infaller det den 8 januari.

För 25 år sedan, 1987, inföll det den 11 januari. Det blev min prästvigningsdag. Och jag kände mig älskad och utvald i det. Och liten. Men härligt var det, och det kan det fortfarande vara. Så jag får väl hoppas på 25 år till.

Detta var första inlägget under ny Kategori- kyrkoåret!

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.