4 söndagen i Advent 2015

För många är fjärde söndagen i Advent bara en söndag som står i vägen för julen. ”Nu är det bara fyra dagar kvar till julafton” – är nog den mest vanliga tanken just idag. Vi har, i vår tid, genom de traditioner som vi själva skapat, förlorat mycket av den spänning som finns nerlagd i adventstiden. Julen har blivit huvudsaken – och i julfirandet lägger många hela sin själ, för att få några trevliga timmar med familjen, med julmat, julklappar, och andra små trevligheter som skiftar från familj till familj.

Den som lyssnar efter vad fjärde adventssöndagen säger kommer att upptäcka att julens budskap hänger på en människa – jungfru Maria.

Julen handlar om Jesu födelse – den viktigaste födelsen i mänsklighetens historia. Fjärde Advent handlar om hans mor – Maria.
Hon som inte sa nej, utan lyssnade och tog emot det stora uppdrag hon fick – att föda frälsaren, Jesus Kristus in i världen.

Fyra dagar före födelsen – hur brukar det vara för den blivande modern då? Alla mödrar vet vad väntan betyder. Kroppen som blivit otymplig och tung, barnet som tynger, som påtagligt börjat förbereda sin ankomst. Och så alla tankar kring hur detta älskade barn skall se ut, och hur livet kommer att se ut när barnet kommit till världen. Allting förändras! Ingen vet i förväg hur det kommer att vara, men alla föräldrar vet att livet blir totalt förändrat med ett barn.

Idag kan vi fundera över hur vårt liv förändras när vi möter honom som allt detta handlar om – Jesus. Det är nämligen på ungefär samma sätt som när ett barn kommer till världen, ingenting blir sig likt.

Men det finns en stor skillnad. Barnet som föddes i Betlehem, Marias son, Jesus är så mycket mer än bara hennes son. Han är också vårt barn, hela mänsklighetens barn. Han tillhör oss lika mycket som Maria eftersom han kommit till världen för vår skull.
Maria har bara fått vara den som fött honom till världen, men genom hans födelse har hela världen fått en son att älska, en bror att leva sida vid sida med, och en fader som älskar alla sina barn.

Därför kan profetens ord tala till oss om honom: ”var inte rädd, låt inte händerna sjunka i missmod. Herren, din Gud, bor hos dig, hjälten och räddaren. Han jublar av glädje över dig i sin översvallande kärlek.”

”Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud.” Orden till Maria kan också vi ta till oss. Hon fick uppdraget, hon tog emot Guds nåd.
När Gud valde att påtagligt dela vår mänsklighet använde han Maria som mor. Han kommer inte som fullvuxen man nerramlande till jorden med dunder och brak. Han vill ju dela allt! Födelsen, livet och döden.

Därför kan orden till Maria lika gärna vända sig till oss – var inte rädd, du människobarn, du har funnit nåd hos Gud! Denna nåd är det vi talar om när vi ska fira jul. Nåden i form av barnet Jesus, född av jungfrun Maria i ett stall i Betlehem.

Men vi borde lära oss att tänka – tänk om Maria inte sagt ja? Och utifrån det förunderliga som sedan skedde med henne sända henne en tacksamhetens tanke – för att vi fått ta emot Guds nåd genom Jesus Kristus, vår herre.

I en värld som har en stor brist på tro är detta ett utmanande budskap. Det säger att det finns någon som är värd att lita på, någon som är värd total uppmärksamhet. Det handlar om en Gud som inte
gömmer sig bakom molnen eller bakom färdiga formuleringar. Han är större än vi någonsin kan tänka, men närmare än vi någonsin anar.

I en värld som håller på att förlora hoppet är detta ett tröstens budskap. Det säger att det inte alls är för sent att börja hoppas på livet. Livet har en mening, och vårt liv hör ihop med Guds liv eftersom han har valt att ”blanda” sitt liv med vårt. Att vara människa är att ha ett hopp om liv därför att också Gud finns med i vårt
liv.

I en värld som lider brist på kärlek är detta ett livsavgörande budskap. Det säger att Gud älskar dig och vill ditt liv. Det säger att Gud har valt att komma så nära dig att han blir en del av dig – därför att han älskar dig. I dopet ger han oss ett tecken på sin kärlek, likt en gång han sa till Jungfrun Maria ”Helig Ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig.”

Därför kan vi snart fira jul – fira att Gud blivit människa för att han vill våra liv.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.